Advent első vasárnapja

adventKözeleg… Már december van, és az időjárás is kezd ráhangolódni a télre. Elkezdődött a visszaszámlálás. Már látszik a bevásárlóközpontokban, hogy egyre nő a tömeg. A házaknál sorra jelennek meg az ünnepváró fények, asztalon ott az adventi koszorú, a bejárati ajtókon karácsonyi ajtódísz… De mégsem egyöntetűen  mindenütt. Azt hiszem, a karácsony is az az ünnep, ami megosztja az embereket: Van, aki alig várja, és olyan is van, aki, ki nem állhatja!

Te várod? Szereted a karácsonyt? Neked mit jelentenek az ünnepek? Dőzsölést, nagy lakomákat, fényt és csillogást vagy drága ajándékokat?  Mennyire számítanak a külsőségek vagy inkább az összes többire fektetsz hangsúlyt: meghittség, béke, szeretet, a családi fészek melege… Na, ezek azok, amik megfizethetetlenek!

Tavaly valamiért nem vártam. Rosszkedvem volt, nem érdekelt… Eltelt egy év, és én már nem is emlékszem erre a rossz hangulatra, de a gyerekeim igen! Nem kicsik, de megjegyezték, remélik az idén másképp lesz! Ezen elgondolkodtam. Én már rég elfelejtettem, már arra sem emlékszem, mi bajom volt, de a gyerekek nem! Itt látszik, hogy nem az érdekli őket, hogy mit fogunk enni-inni az ünnepek alatt, és lesz-e egyáltalán ajándék a fa alatt! Az számít, hogy együtt legyünk, jókedvűen, meghitten! És örüljünk, csak úgy, csak mert karácsony van, örüljünk egymásnak!

Most ezekkel az érzésekkel készülök a karácsonyra. Várom, ahogy már régen nem vártam. Tervezgetek, szervezgetek, hogy a maga egyszerűségében legyen szép!

Jó látni, hogy a gyerekek is szeretik a karácsonyt. Várják a mézeskalácssütést, a szentestét, amikor összejön a család.

Úgy látszik, ahhoz is idő kell, hogy az ember életben értelmet nyerjen az advent. Az advent az, ami miatt a karácsony a legszebb ünnepünk. Ez az az ünnep, ami nem csak úgy berobban a hétköznapok közé, hogy jaaaa, holnap karácsony, hanem erre hetekkel előre készülünk. Tiszta lakás, dekoráció, ajándékok, ünnepi menü, stb. Ünneplőbe öltöztetjük a szívünket, ahogy a kis herceg rókája is mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.