Aggódó típus vagy?

idezet_05

 

Te mennyire vagy aggódó típus? Előre parázol mindenen, ami még meg sem történt? Lelki szemeid előtt a rosszabbnál rosszabb lehetőségek filmkockái peregnek rendszeresen? Persze, nem árt, ha az ember minden eshetőségre felkészül, és van A-, meg B-, meg C-terve, de előre parázni felesleges.

Vagy minden apróságon felhúzod magad? Bosszankodsz, mert valahol sokat kell várakoznod, esik az eső, elromlott a kávéfőző? Netán egyenesen ideges leszel?

Nem érdemes! Ha valamit meg lehet oldani, akkor azért nem érdemes idegeskedni, ha valamire meg nincs ráhatásod, akkor azért. Tudod: “Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik!” :) Na, hát ez pontosan így van!

Valamikor régen én is így voltam ezzel! Utáltam, ha valahol sokat kellett várakoznom, idegesített, ha tökölnek előttem, amikor én sietnék, kiakadtam, amikor elromlott a hűtőm… és még sorolhatnám.

Nézz végig egy napodat – például a mait -, és írd össze, hány olyan eset volt, amikor bosszankodtál, mérgelődtél! Pont most lett magasabb a telefonszámlád, amikor…  A szomszéd már megint akkor nyírja a füvet, amikor te éppen pihennél egy kicsit… Szóval akad azért, igaz?

Ha végeztél, nézd át újra a listádat, és húzd ki azokat, amik tőled függetlenek. Vannak dolgok, amik akkor is megtörténnek, ha a fejed tetejére állsz. Ezeken ezért nem érdemes bosszankodni.

Amik a listádon maradtak, azokat a bosszúságokat pedig iktasd ki: oldd meg!

Ha sokat kell várakoznod, töltsd hasznosan az időd! Olvass, intézz el egy-két telefont, válaszolj néhány e-mail-re. (okostelefonok világában már ez is megoldható), írd meg a bevásárlólistádat, tervezd meg a közelgő családi ünnepséget, stb.

Néha már én is megdöbbenek magamtól, hogy mennyi mindenen nem idegesítem fel magam. :) Felesleges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.