Nem lát, nem hall, nem beszél…

Ismered a három majmot, aki nem lát, nem hall és nem beszél? (Mizaru, Kikazaru, Iwazaru és Shizaru) Igen, ez négy, mert eredetileg négyen voltak. A negyedik nem csinál (ő a nemi szervét takarja el).

“Buddhista bölcsesség mely Indiából került Japánba egy kínai szerzetes jóvoltából (nem látok, nem hallok, nem beszélek = a baj elkerül).”

Arra tanít, hogy ne lásd meg a gonoszt, ne halld meg a gonoszt és ne beszélj gonoszt.

nem_lat

Az én képemen szereplő szobrok nem majmok, de ugyanazt akarják üzenni…

Csakhogy! Nekem nem azt mondják! Régóta megvannak, és csak a napokban döbbentem rá, hogy személy szerint NEKEM, mit jelentenek!

Jelentik a struccpolitikát! Nem venni tudomást semmiről. Nem csak arról ami rossz, de arról sem, ami jó!

Az én jelentésemben blokkolnak mindennemű információáramlást: nem csak én nem beszélek, de nem is hallok. Se jót, se rosszat. Teljesen elzárom magam a világtól.

Nem látni pedig azt is jelenti számomra, hogy elmenekülni a problémák elől, nem venni róluk tudomást, ahelyett, hogy megoldanánk őket.

Nekem ezek a szobrok beszélnek arról is, hogy mennyire fontos a kommunikáció. Minden kapcsolatnak ez az alapja. Hány és hány félreértés születik abból, hogy a beszélgetőpartnerek nem egy nyelvet beszélnek, és nem azért, mert az egyik magyar, a másik meg német, hanem azért, mert egy más beállítottságú, más gondolkodású embernek ugyanazok a szavak teljesen mást jelentenek.

Ezek a félreértések leginkább a férfiak és nők között figyelhetők meg. A pasik ilyenkor azzal vádolják a nőket, hogy azok kiforgatják minden szavukat… 😀

Visszatérve a szobrokhoz, szerintem nagyon is fontos látni, és meglátni. Hallani és meghallani. A bölcsesség pedig ahhoz kell, hogy az ember tudja, mikor, kinek mit mondhat, mikor kell beszélni és mikor kell hallgatni.

1 comment for “Nem lát, nem hall, nem beszél…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.