Névváltoztatás válás után

nevvaltozasNemrégiben olvastam egy cikket a Nők Lapja Café-n a “névrabló” exfeleségekről. Korában is sokat gondolkodtam már ezen, de most újra elmorfondíroztam ezen a kérdésen, ugyan mi az oka annak, ha valaki válás után is megtartja férjezett nevét.

Ez a cikk olyan helyzetekre is rávilágít, amire magamtól nem gondoltam volna, mint pl.: gazdasági érték. Hát nem tudom…

Hogy őszinte legyek, nem tudom megérten azt a szituációt – láttam ilyet nem egyet – , amikor válás után az exfeleség elhordja mindennek a volt férjét, de esze-ágában sincs letenni a nevét. Ez miért van? Ha én ennyire gyűlölöm a másikat, hogy úton-útfélen kígyót-békát kiabálok rá,  akkor én igyekszem megszabadulni a nevétől is, nehogy má’ nap, mint nap emlékeztessenek arra a “szemétládára” nem? (Hivatalos ügyintézés, levelek a postaládában, bemutatkozni egy idegennek, stb.)

Függetlenül attól, hogy én milyen körülmények között váltam el, nekem az volt az első dolgom, amint megkaptam a jogerős ítéletet a válásról, hogy rohantam az önkormányzathoz kiváltani az új anyakönyvi kivonatot, aztán irány az okmányiroda! Számomra fontos volt, hogy visszaszerezzem “magam”! Odáig jutottam, ha újra kezdhetném, soha-soha nem választanám azt a formát, hogy Valaki. Ez azt fejezi ki számomra, hogy Valakinek a tulajdona vagy! Na, ezt már nem! Én ÉN vagyok! Egy önálló, független ember. (Már amennyire független lehetek a mai világban, hiszen függök a fizetésemtől, a munkahelyemtől és még sorolhatnám… Na, mindegy, ez egy másik téma!) Lényeg, nem hiszem, hogy az összetartozás kifejezéséhez össze kell kutyulni a neveket. Mint látjuk, egy kapcsolat minőségét nem az határozza meg, hogy van-e róla papírod, és éppen milyen név áll a személyi igazolványodban.

Nekem ez a szituáció különösen akkor furcsa, amikor a nő még akkor is a volt férje nevét viseli, amikor már évek óta új kapcsolata van, együtt él egy másik férfival. Van benne valami múlthoz való ragaszkodás, és szerintem ez a helyzet nem lehet kellemes az új partnernek sem, hiszen a nő, akivel “fut”, nem az ő nevét viseli, és ez a kisebbik baj. Nem kell minden kapcsolatnak házassággal végződni, de az biztos, hogy aki nem meri visszavenni a lánykori nevét, az fél önmaga lenni. Inkább elrejtőzik egy név mögé, ami alatt bárki lehet.

Nekem azt jelentette, amikor visszavettem a nevem: Végre önmagam lehetek! Természetesen nem ugyanaz, aki a házasság előtt voltam, hanem egy sokkal tapasztaltabb, érettebb valaki, de akkor is én, akivé az idők folyamán váltam.

Persze, mindenki maga dönti el, szükséges-e számára névváltoztatás válás után, van-e ennek jelentősége az életében, vagy sem.

6 comments for “Névváltoztatás válás után

 1. valaki
  2013. január 4. péntek at 12:17

  Abban a szerencsés helyzetben vagy hogy nem gond kifizetned a név visszaváltoztatás költségeit. De bizony van olyan akinek ez nagy érvágás és nem biztos hogy szeretetből viseli tovább az ex nevét.

  • Tóth Lászlóné
   2015. május 16. szombat at 20:49

   Milyen költségekkel jár, ha újra a lánykori nevemet szeretném felvenni? Eddig csak a 6 gyermekem miatt tartottam meg az asszony-nevemet, hiszen ők is az apjuk nevét viselik, de most már mindnyájan felnőttek és én szívesebben használnám a valós nevemet.

   • Pekkel Edina
    2015. május 17. vasárnap at 05:36

    Először is kell egy anyakönyvi kivonat, amit a jogerőre emelkedett házasság felbontásáról szóló bírósági ítélettel lehet kiváltani. Ez illetékmentes.
    A személyi igazolvány cseréje válás miatti névváltozás esetén 1.500,- Ft, a lakcímkártya cseréje 500,- Ft.
    A TAJ és az adóazonosító számot tartalmazó kártya cseréje névváltozás esetén első alkalommal ingyenes.
    Természetesen az további plusz költségeket jelent, ha valakinek vezetői engedélyt, törzskönyvet, forgalmit, útlevelet is kell cserélni.

    • Tóth Lászlóné
     2015. május 17. vasárnap at 12:20

     Kedves Edina!
     Nagyon szépen köszönöm a korrekt és mindenre kiterjedő tájékoztatást. Nagyon sokat segített talán nemcsak nekem, de másoknak is ahhoz, hogy bátran belevágjak ebbe az ügyintézésbe.
     Hálás köszönettel:
     Ibolya

     • Pekkel Edina
      2015. május 17. vasárnap at 12:53

      Kedves Ibolya!
      Nagyon szívesen. Örülök, hogy tudtam segíteni! :)

 2. válófélben
  2014. május 12. hétfő at 20:49

  “Bosszúból” tartom meg, nem az együtt leélt 35 év miatt. Egy valaki hordja már ezt a nevet a családban, aki tisztességes is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.