Te boldog vagy?

boldogsagA Metropol 2014. 02. 14-ei számában olvastam Frei Tamás: Különböző hullámhosszon című cikkét, miszerint egy amerikai felmérés meglepő eredményt hozott. Kérdés:

„Vajon kik a boldogabbak? Azok, akiknek van gyerekük, vagy azok, akiknek nincs?”

Megállapítás: sokkal boldogabb, izgalmasabb életet élnek a gyermektelen párok.

Egy valamit nem értek ebben az egészben! Miért kell az eredményen felháborodni, vagy egyáltalán mit kell ezen vizsgálni?! De úgy látom, más sem érti ezeket a problémákat. Ezt mutatja számomra Frei Tamás cím választása is: „Különböző hullámhosszon” Ennyi! Ez a cím mindent elmond. Különbözőek vagyunk, különböző hullámokon rezgünk, éppen ezért különböző dolgokra vágyunk és különböző dolgok tesznek minket boldoggá.

Nem véletlen merült fel Csíkszentmihályi Mihály neve sem. „Az unalmas változatlanság és a zavaró káosz két véglete között mindannyian keressük az optimális tempót, az élményekkel teli változatosságot.”

És ezt sem kell agyonmagyarázni! Ami az egyik embert idegesíti, az a másikat megnyugtatja. Az egyik ember szereti a tökfőzeléket, a másik meg nem. Akkor ki a boldogabb? Aki szereti a tökfőzeléket, vagy aki nem?

Sok felmérésről, statisztikáról, kimutatásról az jut eszembe: „Valakik nagyon unatkoznak.”

A boldogság szerintem egy olyan egyénenként változó állapot, ami teljes mértékben belülről fakad, független az időjárástól és egyéb más külső tényezőktől. Attól függ, hogy én mit veszek észre, mire fókuszálom a figyelmemet. Ha sírva fakadok, mert esik az eső, az az esőt egyáltalán nem hatja meg. Ugyanúgy esik tovább. Ha örülök neki, akkor is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.